SÜRPRİZ KEREVİZ DOLMASI
* 3 tane orta boy oyulmuş ve ikiye ayrılmış kereviz
* 200 gr orta yağlı dolmalık kıyma
* 1 yumurta
* 1 tane incecik yemeklik doğranmış kuru soğan
* 1/2 demet incecik kıyılmış maydanoz
*1/2 demet incecik kıyılmış dereotu
* 1 tatlı kaşığı kuru nane( tezede olabilir)
* 2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
* 1 çorba kaşığı biber domates karışımı salça
* 1 kahve fincanı dolmalık pirinç
* 1,5 su bardağı et suyu veya 1 tane et suyu tablet
* 8-9 tane haşlanmış büyük lahana yaprağı
Yapılışı: Kerevizleri ortadan ikiye ayırın içini güzelce oyun, limonlu tuzlu suda bekletin( kararmasın) Yağı bir tencere eritin, soğanları kavurun, sonra kıymayı kavurun, diğer bütün malzemeleri ilave edin iyice karıştırın, ocaktan alın içine bir tane yumurtayı kırın iyice karıştırın, yapılan bu içle kerevizlerin içini doldurun, kerevizleri haşlanmış lahanalar ile iyice sarmalayın ağızları yukarı gelecek şekilde tencereye dizin, et suyunu veya et suyu tabletini suda eritin üzerine dökün hafif ateşte kerevizler pişene kadar 30-40 dk. ateşte tutun, pişme tamamlanınca sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun....
NOT:
* Bu yemek hem lezzetli hem besleyicidir.
* Lahanaları çok fazla haşlamayın, yırtılır, sarma işlemi tam gerçekleşemez.
* Ben üzerine kereviz yapraklarını incecik kıyarak koydum.
* Ayrıca pişma suyuna salçada koydum.
* Baharat tercihi size kalmıştır.
* Ben tereyağ kullandım, tercih size kalmıştır.
* Et suyu tableti kullanırsanız tuz ayarı iyi yapılmalıdır.
* Kereviz kokusu yemekte hiç hissedilmiyor.
* İsteyen zeytinyağlıda yapabilir.
* Suyu fazla olmasın, fazla sulu bir yemek değil.
* Ben ayrıca lahanaların kenarlarınıda incecik kıyarak yemeğin suyuna kattım, lezzetli oldu.
* Kıymayı isterseniz yağsız tercih edebilirsiniz.
* Ben dolmalarda yağlı kıyma seviyorum.Özellikle kuzu, dana karışık kıyma kullanıyorum.
* Dolmanın içine konulan yumurta dolma içinin dağılmaması için..
0 yorum:
Yorum Gönder