Home » » İŞKEMBE DOLMASI (KİBBE)

İŞKEMBE DOLMASI (KİBBE)

Yazar :Furkan Tarih : 8 Şubat 2012 Çarşamba | 03:40

 Malzemeler:
* 1 tane kuzu işkembesi
* 1 çay bardağı pirinç
* 1/2 çay bardağı pilavlık bulgur,
* 1 tane incecik doğranmış kuru soğan
* 100-150 gr Yağlı koyun kıyması yada incecik kıyılmış satır kıyması veya küçük doğranmış kuzu kuşbaşı
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 çay bardağı haşlanmış nohut
* 2-3 diş dövülmüş sarımsak
* Tuz, baharat çeşitleri
* İncecik kıyılmış maydanoz


Dolmanın Suyu İçin:
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı domates biber karışımı salça
*  Bir tane et su tablet
* Sıcak su
 Yapılışı: İşkebenin temizlik aşamaları bittikten sonra bir tahta üzerinde karelere veya dikdörtgenlere ayırarak
kesin, diğer tarafta normal dolma içi gibi
yapın, içine koyacağınız baharat ve yeşillik çeşitleri size kalmış iç malzemeyi iyice karıştırın, kestiğiniz işkembe parçalarına 1 yemek kaşığından fazla iç koyun, yorgan iğnesi ve yorgan ipi ile her tarafını güzelce dikin, Düdüklü tenceresine bir soğanı incecik doğrayın tereyağında kavurun içine salça ve diğer malzemeleri ilave edin, üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edin düdüklünün kapağını kapatarak 1 saat pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...

 NOT:
* Rahmetli anacığım bizim çocukluğumuz da yapardı, ruhu şad olsun..
* İşkembe yani sakatat
her damağa hitap etmez, sevenlere güzel bir yemektir.
* İşkembe dolması zahmetli ve değişik bir lezzeti olan yemektir.
* Mardin yöresine ait bir yemek olmasına rağmen doğu bölgelerine yapılan bir yemektir.
* Mardin yöresinde KİBBE,KİBE,KİBBEH gibi isimleri vardır.
*  Kürtçe'de "ÜRK" ya da "KEPAYE" denirmiş.
* İşkembe dolması ağır bir yemektir.
* İşkembe dolmasına el kıyması, ciğer,
veya küçük kuşbaşı et  konulmaktadır.
* Tereyağ yerine başka yağ kullanabiliriniz.
* İşkembe dolması genellikle Mumbar ile birlikte doldurulmaktadır.
* İçine nohut ilave etmek tercihe kalmıştır.
* İçine pirinç koymadan sadece bulgur ile yapılabilir.
*  İşkembe ve Mumbar dolmaları Kurban bayramı yemekleri içine girer.
* Yağlı yapılmazsa lezzetli olmaz.
* Kuzu işkembesi yerine dana işkembeside kullanabilirsiniz.
* İşkembenin ve mumbarın temizlenmesi çok zahmetlidir.
* Ben işkembeyi temizlenmiş kullandım.
* Temiz alınan işkembeyide evde tekrar güzelce yıkamak ve bir taşım kaynatmak gerekir.
* Hatta haşlamadan önce un ile ovmak daha lezzetli yapıyor.
* Yerken iplikleri keserek yiyebilirsiniz.
* İşkembenin çok pişmesi gerekir,iyi pişmezse yemeğiniz lezzetli olmaz.
* 1 satte pişmezse siz yeniden pişene kadar pişirin...
* İşkembeyi keserken kendi becerinizi kullanacaksınız.
* Bazı yörelerde soğuyan işkembe dolmalarını dilimleyip, yumurta ve galete ununa batırıp kızartıyorlarmış.


TOY DAN SONRA NARA



0 yorum:

Yorum Gönder

 
| |
Copyright © 2015. Tarif Defterin - En İyi Tarifler - All Rights Reserved

Altyapı :Blogger