Malzemeler:
Köftesi İçin:
* 2 su bardağı ince köftelik bulgur
* 1,5 su bardağı ılık su ( bulguru ıslatmak için)
* 5-6 yemek kaşığı beyaz un
*Tuz, karabiber
* Elinizi ıslatmak için 1 kase su
Yemeği İçin:
* 500 gr kadar yıkanmış doğranmış ıspanak
* 200 gr kuşbaşı koyun eti( dana etide olur)
* 1 su bardağı haşlanmış nohut veya yeşil mercimek
* 1 tane incecik yemeklik doğranmış irice kuru soğan
* 1 yemek kaşığı salça
* 1 tatlı kaşığı erik ekşisi veya nar ekşisi
* 1 çay kaşığı sumak
* 10 tane kadar erik kurusu ( varsa)
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin ( zeytinyağıda olur)
Yapılışı: Bulguru ılık suyla ıslatın üzerini kapatın ve bir saat bekletin, yumuşayan bulgurun tuzunu ve ununu koyun iyice yoğurun ( su yardımını almayı unutmayın) elinizle fındık büyüklüğünde köfteler yapın bir kenarda bekletin, diğer tarafta büyükçe bir tencerede yağı, salçayı,soğanı ve eti kavurun, üzerine tencereyi dolduracak kadar su koyun, et pişene kadar kaynatın, içine haşlanmış nohudu ilave edin yemek biraz pişince ıspanakları ve bulgur köftelerini atın, tuzunu, ekşisini ilave edin, yemeğin pişmesini bekleyin, pişince sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..
NOT:
* Malatya yöresine ait yemeğimizin yapması biraz zahmetli ama çok lezzetlidir.
* Bulgur köftesi yapılırken yanınızda mutlaka su bulundurun.
* Köfteleri yaparken elinizi ıslayarak köfteleri yuvarlayın.
* Eti önceden pişirip ilave edebilirsiniz.
* Baharat ve yağ tercihi size kalmıştır.
* Ekşi miktarı ve çeşidi damak tadınıza kalmıştır.
* Acı pul biber çok yakışıyor.
* Bazı yörelerde haşlanmış nohut bazı yörelerde mercimek konuyor.
* Bazı yörelerde et koymuyorlar.
* Ben etlisini tercih ediyorum.
* Ben yemeğe hem mercimek hem de mercimek koydum..
* Bu yemeği Malatya da yemek dileklerimle..
ÜVEYE ETME, ÖZDE BULURSUN.
0 yorum:
Yorum Gönder